♥ eQa | RosLan ♥: PTPTN *the HOTTEST topic*

Thursday, April 19, 2012

PTPTN *the HOTTEST topic*

ok. this is just an opinion from me. a view from a student, a Malaysian, a daughter. ok? this is just the view from me, an ordinary people with ordinary thinking. so, do not get angry, do not get offended. just sharing my thoughts. ok korang? so, let's get started.

1st, as we all know, PTPTN is an organization to help Malaysian's student to pay their fees & also to help them to survive as a student. ok la. nak guna duit family, maybe it's a little bit hard untuk family yang ade adek beradek ramai. or even tade ramai siblings pon, parents yang berpendapatan rendah pun agak susah nak bayar yuran or nak bg duit bulanan as duit blnja kat anak2. kan? we do agree on this thing.

so. kenapa nak mansuhkan PTPTN? kenapa tiba2 ade issue ttg PTPTN di kala negara tgh nak berpilihan raya? i wonder why. huu~ ok la. bnda ni mmg ade kaitan ngan politik. i think its normal for any parties to bring up a matter. kan? so, PTPTN is one of it.

as for me, to abolish PTPTN so suddenly, its quite hurmm.. mengarut? sbb its been years or even ages PTPTN ni ade. ramai yg guna PTPTN ni untuk sambung blaja. ade yg da abis bayar, ade yg tgh bayar, ade yg tak bayar lagi. stuju? sebenarnye la kan. duit PTPTN ni, duit dier maen rolling rolling je. arini si Abu pinjam. bler da abis pinjam, Abu bayar balik. pastu orang lain plak guna. macam tu je pon. so, klo tak bayar balik, macam mane org lain nak guna, nak pinjam?

pandai pinjam, pandai la bayar, kan..? kiter pinjam singgit kat kawan, klo tak bayar balik, rasa serba salah tak? tp knpe da pinjam kat PTPTN, nak bayar balik, tade rasa apepon? padahal da slamat konvokesyen da. siap duit PTPTN tu guna untuk beli handphone la, baju la, ape la.. this kind of thing, kiter boleh nampak la. so, from doing that kinda thing. kenapa tak buat macam ni je? duit PTPTN uh bler da dapat setiap sem, kan da siap tolak yuran. so, put aside some money for our daily expenses. & yg selebihnya, bg kat parents untuk simpan dalam ASB or mane2 amanah saham. so, kan ke duit tu nnti akan beranak pinak. nnti nak bayar balik PTPTN uh ade da duit nye. siap ade xtra untuk guna sendiri lagi.

ok la. klo tanak simpan kat mane2. kiter da guna. da abis blaja da pon. ape salah tiap2 bulan bayar 50ringgit kat PTPTN tuh. ade duit lebih, bayar la lebih sikit. tade la name nak kne blacklist. kiter da pinjam, kewajipan bagi kiter untuk bayar balik. so, untuk mansuhkan PTPTN.. tapayah la kot. klo nak suruh dorang mansuhkan interest, itu lebih bijak. cadangkan kat PTPTN tuh, bior dorang ade kos pentadbiran yang FIX. tayah nak naekkan interest. tayah ade interest langsung. & tayah la nak bermogok-mogok bagai.

kiter mahasiswa, belajar tinggi. ade ilmu, ade akal, so.. gunalah ilmu yang kiter ade, akal yang kiter ade untuk pk segala consequences. jgn pentingkan diri je. esok anak2 kiter.. kalo kiter tak mmpu, mane nak cekau duit nak anta anak2 blaja..?

some people suarakan untuk pelajaran percuma. people, there's nothing free in this world. mmg ade ngra yang bg pljaran percuma, tp itu sbb income negara dorang adelah tggi & tax dorang pun tinggi. kiter? Malaysia? kiter ade teknologi, kiter tgk sendiri. kiter kaji sendiri. & knpe USA tu.. or even UK.. tak bg free education? dorang just tawarkan scholarship je. sbb.. mengikut kata2 lecturer saya, orang2 kat sane, dorang berusaha untuk dapatkan sesuatu. sbb tu dorang digalakkan bekerja masa study. klo anak2 org kaya tu. tayah la cakap. kan?

so guys. thing about others plz. to abolish PTPTN so sudden, & to make the education free to ALL students, it may take few years to enact the enactment , & then years lagi to imply it. hurmmm.. so, in between.. sape yg nak balaja, tp tade duit. kne lupakan hasrat dorang je la kan?

ok. ini pandangan saya je. just a view. thanks.

1 comment:

  1. Rogayah Mohamed SaidApril 19, 2012 at 9:45 PM

    well said! orang berbudi kita merasa ...

    ReplyDelete